III Wojewódzki Konkurs Gastronomiczny „Lubelskie inspiracje w kuchni polskiej”

31 marca 2016 r. w Zespole Szkół nr 1 im. Marii Sempołowskiej w Puławach odbył się III Wojewódzki Konkurs Gastronomiczny „Lubelskie inspiracje w kuchni polskiej”. Brali w nim udział uczniowie z naszej szkoły. W skład zespołu wchodzili: Wioleta Dudek, Paulina Filiks, Sebastian Gruza z kl. III TG „a”.

Zadanie konkursowe polegało na przygotowaniu zakąsek i dania zasadniczego. Należało wykorzystać następujące surowce: jaja (do zakąsek) i soczewicę (do dania głównego).

Nasz zespół wykonał jajo w pomidorze (zakąska) oraz kurczaka panierowanego z puree z soczewicy (danie główne).

Członkami jury w konkursie byli:

  • Agnieszka Filiks – szef kuchni w restauracji „Siwy dym” w Celejowie,
  • Karol Jary – szef kuchni Stowarzyszenia Reżyserów i Filmowców Polskich w Kazimierzu Dolnym,
  • Radosław Osek – przedstawiciel Restaurant Bistro de Paris Michel Moron.

Konkursowe potrawy obejrzała i pochwaliła Kurator Oświaty w Lublinie – p. Teresa Misiuk.

Zespół z naszej szkoły zajął III miejsce!

Uczniowie przygotowywali się do konkursu pod kierunkiem p. Elżbiety Pataj i p. Janiny Wiraszki.

insp konk16